Waarom we zo'n fan zijn van houten speelgoed

Waarom we zo'n fan zijn van houten speelgoed

Houten speelgoed is nog steeds super populair. Steeds meer zie ik mensen op Instagram verduurzamen qua speelgoed. Ik ontvang met regelmaat vragen over hoe te starten met duurzaam speelgoed. En welke items het beste bij welke leeftijd passen. Hartstikke goed en leuk!

Hout doet het niet alleen als speelgoed erg goed, je ziet het ook veel in het interieur. Niet vreemd, want hout is prachtig om te zien, heeft een warme uitstraling en is duurzaam. Allemaal perfecte eigenschappen voor speelgoed. Daar word ik blij van! Maar er is nog meer…

Houten speelgoed is superduurzaam. Dat komt omdat het bijna onverwoestbaar is. Mijn houten poppenhuis van vroeger staat nu bij mijn dochters op hun kamer en zal ook een volgende generatie nog meegaan. Het kan tegen een stootje en dat is fijn spelen. Houten speelgoed hoef je niet per se nieuw te kopen, ook tweedehands ziet het er vaak nog prachtig uit. Denk bijvoorbeeld aan het bekende merk Grimms. Het blijft gewoon mooi.

Houten pot en pannen set voor het speelkeukentje         houten puzzel voor jonge kindjes      Handgemaakte houten blokken speelset   

Onze lievelings-dingen van hout: houten blokken set van Let Them Play, een klassieker hét houten stokpaard van Tateplota, en de houten diertjes van Bumbu Toys. En natuurlijk de houten regenboog van Grimms, die staat hier nu al dik 6 jaar te shinen!

Wanneer ik denk aan duurzaamheid, denk ik niet alleen aan hoe lang je ermee kunt spelen, maar ook aan hoe het speelgoed gemaakt wordt en door wie. Ik vind het ontzettend fijn als ik weet door wie mijn speelgoed gemaakt wordt. het liefst door kleine ondernemers die hun hart en ziel in hun product stoppen. Mensen die houten speelgoed en Montessori materialen verkopen om anderen te helpen en blij te maken. Net zoals ik.

Houten speelgoed bevat geen schadelijke stoffen en er worden bij het produceren ook geen giftige stoffen gebruikt. Het speelgoed is vaak gemaakt van massief hout dat onbeschilderd is of enkel bewerkt met wax. Wil je houten speelgoed met een kleurtje? Kies dan voor speelgoed dat geverfd is met een natuurlijke verf of was. Bij House of Dreamers verkopen we enkel houten speelgoed dat aan deze voorwaarden voldoet, 100% natuurlijk en 100% veilig.

Naast alle duurzame voordelen is houten speelgoed ook nog eens goed voor de motoriek. Dat komt omdat het er in verschillende vormen en maten is. Hierdoor worden kinderen uitgedaagd om het speelgoed op verschillende manieren vast te pakken als ze ermee spelen. Hele jonge kindjes kunnen met de wat grotere blokken en simpele houten puzzeltjes spelen, terwijl kleuters houten figuurtjes rijgen of storyscenes bouwen en zo het vrij spelen oefenen. Houten speelgoed  heeft van zichzelf een natuurlijk gewicht. Speelgoed met gewicht leer het kind iets over zwaar en licht en dat komt de oog-hand coördinatie ten goede. Het voelt voor veel kinderen prettiger aan omdat ze echt iets in handen hebben.

Veel houten speelgoed heeft een open einde. Dit betekent dat het meerdere dingen tegelijk kan zijn. Met houten blokken kun je dierentuinen, eilanden en huizen maken. Het stimuleert de fantasie, de creativiteit en daagt kinderen uit. Houten diertjes zijn onmisbaar in de speelgoed collectie van je kind. Met de diertjes kunnen kinderen hun fantasie kwijt, worden er rollenspellen gedaan en leren ze veel over de natuur en alles daar omheen. 

Houten speelgoed gaat ook heel lang mee. Want waar je dreumes torentjes van de houten blokken maakt, gebruiken peuters en kleuters ze bij hun fantasiespel of maken er indrukwekkende bouwwerken mee. Later wordt het combineren van verschillend speelgoed ook erg interessant. Zo passen de houten dieren bijvoorbeeld weer geweldig bij de Storyscenes en bij de blokken. Hier thuis worden met regelmaat hele dieren verblijven gebouwd. Maar ook met een houten speelkeukentje, inclusief houten groente en fruit spelen kinderen vaak jarenlang.

Houten speelgoed overprikkelt niet.

Hout neemt de temperatuur van je hand aan en voelt hierdoor comfortabel. Het ruikt ook nog eens erg lekker. Dat is natuurlijk erg fijn voor de zintuigen. Ook heel fijn; houten speelgoed leidt kinderen niet af. Al die lichtjes en geluidjes in plastic speelgoed beïnvloeden het spel en de fantasie. Ze raken van al dat geflikker en lawaai soms zelfs overprikkeld – en anders hun ouders wel. Toen ik in het eerste levensjaar van mijn oudste dochter nog wel eens van dit soort speelgoed kreeg haalde ik altijd direct de batterijen er uit. Geen afleiding, minder invloed op het verloop van het spel en heerlijk hun eigen verhaal volgen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.