Toy rotation
Share
Janneke van Klein Dappertje schreef een hele fijne blog over Toy Rotation die ik graag met jullie deel. Neem ook zeker een kijkje op haar Instagram en website https://www.kleindappertje.nl/
---
De ‘rotation’ zegt het al; je roteert je speelgoed. Je biedt niet alles tegelijkertijd aan maar je zorgt dat er een systeem zit in het verwisselen & vernieuwen van je speelgoed. Door slimme keuzes te maken in welk speelgoed je aanbiedt en in welke combinatie je het aanbiedt voorkom je keuzestress bij je kind. Hieronder kun je stap voor stap lezen wat je moet doen om tot een 'rotatie-plan' te komen.
1.Inventariseer eerst wat je allemaal hebt Vaak heb je meer dan je denkt. Leg al je speelgoed eens in de woonkamer neer om een overzicht te hebben van alle soorten speelgoed. Schrik niet van de berg aan speelgoed; je bent op de goede weg om er een systeem in te creëren. Er moet eerst een grotere chaos ontstaan voordat je kunt beginnen met structuur. Laat je dus niet afschrikken tijdens deze fase!
2. Beoordeel het speelgoed
Speelgoed dat kapot of incompleet is haal je uit de hele selectie. Je zult schrikken van de hoeveelheid incompleet speelgoed. Wat ons betreft krijgt kapot/incompleet speelgoed géén plekje meer in je speelgoedsysteem. Kijk of je er de kringloop nog blij mee kan maken óf zet het op een weggeefhoek. Als het écht niet meer te redden is gooi je het weg in de container. Bewaar niet eeuwig; om overzicht te creëren moet je ook afscheid nemen van dingen!
Zorg er ook voor dat speelgoed waar je kind 'uitgegroeid' is opbergt. Bewaar het op zolder voor eventueel een tweede/derde/vierde/vijfde of maak er iemand anders blij mee! Speelgoed waar toch niet meer mee gespeeld wordt hoeft geen ruimte meer in te nemen.
3. Verdeel al het speelgoed in categorieën.
- Boeken
- Puzzels & spellen
- Bouw & stapel speelgoed - Sociaal / emotioneel speelgoed
- Motorisch & rijdend materiaal (Auto's, loopwagen, muziekinstr.)
- 'Dramatic play' (kostuums etc)
- Tekenen en knutselen
Ga na het categoriseren weer even terug naar stap 2: waar spelen ze eigenlijk niet meer mee? Wat is helemaal geen favoriet speelgoed? Speelgoed waar amper mee gespeeld wordt haal je weg uit deze selectie. Zet het op marktplaats, geef het aan de buren of breng het naar de plaatselijke kringloop. Iets wat jouw kinderen niet leuk vinden is voor andere kinderen soms écht een favoriet!
Als je je speelgoed kritisch hebt bekeken en de categorieën duidelijk hebt voor jezelf is het belangrijk dat je groepen gaat maken.
4. Maak de rotation-boxes!
Pak of koop een aantal bewaar-boxen. Bij voorkeur handig stapelbaar zodat je ze gemakkelijk weg kunt zetten. Als je die nog niet in huis hebt kun je natuurlijk ook verhuisdozen of bananendozen gebruiken. Maar ook hierbij geldt; hoe mooier je het voor jezelf structureert hoe meer plezier je ervan zult hebben!
Kies uit elke categorie uit stap 3 per box een aantal items! Probeer daarin ook te variëren. Ik geef je een voorbeeld uit de categorie 'Puzzels & spelletjes' die zich in 1 box bevinden: 1x een houten boerderij puzzel met 6 stukjes
1x een 3-D puzzel 1x een hengel-spelletje met magneetjes
Stop dus niet 3 puzzels met 6 stukjes in één box. Verdeel die puzzels juist over de andere boxen. Zo zorg je voor zoveel mogelijk diversiteit binnen je speel-box. Nogmaals; blijf kritisch kijken. Is een spel incompleet of spelen ze er amper mee; geef het dan géén ruimte in de box. Ruimte is schaars; gebruik alle ruimte dus effectief.
5. Presenteer je speelgoed aantrekkelijk
Je wil je kind inspireren om lekker te spelen met het speelgoed. Stop het speelgoed dus niet ''weg'' in grote manden of kasten, maar presenteer het zichtbaar! Heb je een open kast die je daarvoor kan gebruiken? Zet die kast in de speelhoek! Heb je dit niet? Je kunt 's ochtends of de avond vooraf ook speelgoed klaarzetten! Zo geef je het speelgoed focus en is het aantrekkelijk om mee te gaan spelen. De rest van het speelgoed kan natuurlijk wel in een kast; het is voor kinderen ook leuk en spannend om te ontdekken wat voor moois er nog meer in de kast staat. Maar ook hierbij geldt; hou overzicht. Zet de kast niet vol , biedt per plank een minimaal aantal items aan. Hoe kleiner je ruimte / kast is hoe minder vol je je toy-rotation box dus moet maken.
6. Verras je kinderen met toy-rotation!
Het wisselen van speelgoed doe je altijd op een moment dat de kinderen er niet zijn. 's Avonds is daar de ideale tijd voor! De volgende ochtend beneden komen en allemaal 'nieuw' speelgoed zien staan is een grote verrassing voor ze! Maak hier een momentje van.
7. Wissel naar eigen inzicht
Wanneer je een box wisselt is aan jezelf. Als je merkt dat ze uitgespeeld raken kun je wisselen maar doe dit niet té snel! Voor het ene kind is 2 weken een maximum terwijl het voor het andere kind juist 4 weken is. Probeer hierin je kind te volgen. Vind je het lastig om dit te bepalen? Probeer het gewoon uit. Niks staat vast en doe het vooral zoals jou het fijn lijkt!
8. Jullie bepalen zelf de regels!
nogmaals; er staat niks vast! Wil je graag een andere box neerzetten maar speelde je zoon of dochter nog wel heel fijn met de muziekinstrumenten? Prima! Dan laat je die nog even liggen en wissel je de rest. Wees flexibel en buig mee met de behoefte van je kind!
Ik wens jullie veel ontdek plezier met toy-rotation! Probeer er een uitdaging van te maken én hou het leuk voor jezelf. Niet te streng; samen zoeken naar de perfecte vorm van spel-aanbod is een leuke zoektocht en moet ook leuk blijven. Leg de lat niet te hoog, ouders!