Sensorisch spel - Sensory Play

Sensorisch spel - Sensory Play

Op een paar jaar tijd ging ik van “senso-wat?!” naar er toch wel een beetje mijn stokpaardje van gemaakt te hebben. Maar waarom? En hoe? Ik neem je graag mee op reis door de wondere wereld van sensorisch spel!

We gaan even twee jaar terug in de tijd. Het is zomer 2020 en we zitten hier in België volop in lock down. Ik start een Instagram account rond spel om ideetjes te delen, maar vooral om inspiratie op te doen.

Al gauw kom ik allerlei foto’s tegen met als onderwerp: sensorisch spel. De simpele dingen zoals kinetisch zand en klei kende ik al wel, al had ik het zand nog nooit in huis gehaald en kreeg ik van in de winkel gekochte klei helemaal de kriebels. Want laten we eerlijk zijn, de gekke geur van die klei.. brr!

Maar ik kwam plots ook allerlei foto’s en filmpjes tegen van gekleurde rijst en pasta en allerlei andere materialen waarvan ik nooit bedacht zou hebben dat ermee gespeeld zou kunnen worden.

Het trok mijn aandacht en ik ging er wat meer over lezen. Ik probeerde mij een beetje te verdiepen in wat sensorisch spel precies is en waarom het zo geweldig leek te zijn.

Toegegeven, ik heb er even mijn moed voor moeten verzamelen. Want de rommel die het met zich mee bracht schrok mij heel erg af. Maar na enkele weken lockdown met twee peuters was mijn doorsnee spel inspiratie op en hadden de kindjes echt nood aan iets nieuws.

speelrijst, sensory play, sensorisch spelen, montessori speelgoed, houten speelgoed sensorisch spel, sensory play, montessori speelgoed, houten speelgoed

En zo maakte ik dus mijn eerste batch regenboog pasta. Ik koos van die kleine lettertjes die je normaal in de soep doet. De rode kleur mislukte helemaal en ik gaf de kindjes ook gewoon enkel een simpele schotel met de pasta erin. Verder helemaal niks fancy of ingewikkeld. En wat een succes was het! Less is more was hier helemaal van toepassing! De kindjes hadden helemaal geen instructies of iets dergelijks nodig. Ze gingen lekker ontdekken en experimenteren met hoe het voelde, hoe het klonk,.

Sensory play, montessori speelgoed, natuurlijk speelgoed, houten speelgoed

 

En van dat succesje ben ik vertrokken. Ik ging meer experimenteren met verschillende soorten materialen, met thema’s, met vullingen, met tools en accessoires,..

En nu denk je misschien, ‘heel leuk allemaal, maar wat is er nu zo geweldig aan?’.

Wel, om te beginnen genieten wij hier met z’n drietjes vooral heel erg van de ontprikkelende werking van sensorische materialen. Het is mijn absolute go to activiteit als de kindjes lastig en overprikkeld van school komen. Het helpt je even te aarden en de wereld te beleven door middel van je zintuigen. Vooral voor kindjes die snel last hebben van te veel prikkels is dit echt heerlijk. Zelfs ik als volwassene geniet er van om met mijn handen door de verschillende materialen te gaan. En ik doe het ook graag samen met de kids omdat dit altijd een momentje van verbinding is. Even helemaal afstemmen op elkaar en in gesprek gaan.

Het helpt kinderen ook bouwen aan een uitgebreide woordenschat wanneer je samen met hen benoemd wat je ziet, wat je voelt, wat er gebeurt als je de materialen manipuleert,..

Het helpt hen oorzaak/verband te ervaren en ontdekken, het stimuleert de creativiteit, de sociale en emotionele vaardigheden. De voordelen zijn eindeloos. En ze zijn echt dat beetje rommel waard.

Die rommel kan je trouwens met een paar tips best goed controleren! : - )

sensory play, sensorisch spelen, houten speelgoed

Om te beginnen is het heel erg belangrijk om voor je het materiaal beschikbaar stelt, duidelijke afspraken met de kinderen te maken. Hier is de afspraak dat het materiaal in de speelbak blijft. Als er iets per ongeluk valt is dat oké. Gaan ze er mee gooien, dan is het klaar en wordt de bak opgeruimd. Dit doe ik altijd heel consequent, de kinderen weten op die manier heel goed waar ze aan toe zijn, wat ik van hen verwacht en wat zij van mij kunnen verwachten. Mijn kindjes zijn nu 4 en 6 jaar, maar zelfs met hele kleine kindjes kan je deze afspraak al maken.

Wat ook kan helpen is om een kleinere bak te gebruiken en die in een grotere bak te zetten. Of je kan een beetje creatief aan de slag gaan en een hoeslaken gebruiken en daar de bak inzetten. Dit beperkt de rommel als er toch iets valt. En het zorgt ervoor dat je de geknoeide materialen goed kan recupereren.

Verder moeten de kindjes hier ook altijd helpen met opruimen nadat ze klaar zijn met spelen. Dat doen ze, net als de meeste kindjes, echt niet graag dus houden ze zich eigenlijk super goed aan de afspraken en zorgen ze ervoor dat ze in de eerste plaats al niet al te veel rommel te maken.

sensory play, sensorisch spelen, montessori speelgoed, houten speelgoed

Ik hoop dat jullie hiermee wat kunnen en dat ik misschien wat van jullie twijfels kon wegnemen. Ik zou zeggen probeer het eens een paar keer. Is het niks, dan heb je het toch maar geprobeerd.

Afsluiten doe ik graag met één van de favoriete slogans van mijn oudste: van proberen kan je leren!

~ Leen Uyttersprot @ ourcolourfuldayofplay

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.