Waarom een seizoenstafel fijn voor kinderen is

Waarom een seizoenstafel fijn voor kinderen is

Het beleven van de seizoenen, samen met kinderen, is opgaan in rijkdom. Als kind beleef je gebeurtenissen intens, als volwassene zijn we het soms haast vergeten. De seizoenen en de feesten die daarbij horen, het is meer dan bijzonder om het plezier en de houvast hiervan te ervaren. Zodra we zelf kinderen hebben of in ons werk met ze te maken krijgen, herkennen we dit weer. De vreugde en verwondering van de kinderen word die van ons. Het voegt iets toe aan ons leven, het maakt ons rijker. Niet alleen omdat we ons verplaatsen in hun beeldrijke fantasiewereld, maar ook vanwege onze eigen verbinding met de aarde.

Wij hadden thuis altijd een jaartafel of seizoenstafel staan. Een fijn plekje in huis waar de seizoenen en jaarfeesten in beeld worden gebracht. Het is een beeld van onze innerlijke verbinding met de jaargetijden, de processen in de natuur en de daarbij horende feesten. Wat buiten gebeurt wordt binnen tot uitdrukking gebracht. In de winter hadden we veel lichtjes in huis, vierden we het Michaelsfeest, Sint Maarten en natuurlijk Sint-Nicolaas, Kerstmis en Maria Lichtmis; het laatste lichtfeest. We bakken vers brood, maken pompoensoep en knutselen wat af met wolvilt en kaarsen.

In de Lente vieren we Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De dagen worden lichter, we gaan weer meer naar buiten! Kinderen hebben nog geen grip op de tijd. Een jaartafel helpt hen om zich met de loop van het jaar, de natuur en met de jaarfeesten te verbinden. Kinderen leren het jaarritme begrijpen. Het biedt houvast, schept verwachting en geeft iets om je op te verheugen.

Herinneren we ons dat nog, het verzamelen van kastanjes in de herfst toen we nog kind waren? De opwinding die dat gaf! Het schudden aan de takken van de bomen, zodat de kastanjes als rijpe appeltjes naar beneden vielen. In de herfst zoeken we naar bos schatten. Hier maken we de mooiste knutsels mee en versieren de jaartafel. Het leuke is namelijk; er zijn niet echt regels wat betreft het maken van een seizoenstafel. Je hoeft geen speciale tafel aan te schaffen want een plankje in de kast of een hoekje van de vensterbank werkt ook. Je richt gewoon dat plekje in met dingen van het seizoen of feest waar je de tafel voor wilt maken. Laat je fantasie (en die van je kind!) de vrije loop. Je kunt de basis aanvullen met de storyscene’s van Let Them Play of met de houten diertjes van Bumbu Toys.

De winter is een tijd van rust. Die rust is de tijd om te denken, ideeën op je in te laten werken en uitkristalliseren. Ondergronds gebeurt er van alles, zowel in de natuur als in onszelf. Wit, fris, koud. De winter vraagt er om zelf het licht en de warmte te creëren. Deze tijd heeft de aarde nodig om zich klaar te maken voor het voorjaar, zoals we als mensen deze tijd ook nodig hebben om het oude jaar af te schudden en met schone lei te beginnen aan een volgend jaar.
In de winter maken we ijskristallen van papier, sneeuwklokjes van wolvilt en kleden we de seizoenstafel aan met de speelborden van Let Them Play en met wit en blauw speelzijde. Natuurlijk mag Koning Winter niet ontbreken. De kinderen vinden de bijbehorende verhalen prachtig en wij maken het gezellig en warm binnen.

En nu staat de lente voor de deur; wat genieten we van de eerste zonnestralen en opwarmende grond. Op de seizoenstafel staat Moeder Aarde met haar wortelkindertjes, omgeven door sneeuwklokjes en krokusjes.

Je kunt de jaartafel goed combineren met een jaarring of de magische kaartjes van BijdeHansje, zo sta je er ongedwongen al regelmatig bij stil en wordt het een onderdeel van de dag, net zoals voorlezen of tandenpoetsen. Begin er gewoon zelf mee en je zult zien dat het de aandacht van je kinderen zal vangen. Bovendien staat het supergezellig en knus!

Ik vind het ontzettend leuk om seizoenstafels en hoekjes van andere te zien dus deel die gerust of tag House of Dreamers in jullie foto’s!

Liefs!

Terug naar blog

1 reactie

Hi Amy, ik heb je website gisteren ontdekt en lees net dit blog. Wat een prachtige materialen verkoop je en zo leuk om te lezen hoe je nadenkt over de open einde spellen etc. Ik ben geïnspireerd en ga straks een hoekje vrijmaken voor een seizoenstafel :)

Sandra

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.