Sint Jansfeest

Sint Jansfeest

Op 24 juni begint de Sint-janstijd. Sint-Jan is een zomers feest waarop kinderen met een bloemenkrans en vrolijke kleren aan naar school gaan. Zij zingen, spelen spelletjes en dansen om het vuur. Ter afsluiting mag iedereen die dat durft over het vuur springen. Maar waar komt dit vrolijke zomerfeest eigenlijk vandaan?

Jaarfeest, vieringen, midzomerfeest, antroposofisch, seizoenen, Steiner, seizoenstafel, vrije school.

Op 24 juni is het Johannesfeest, ook wel Sint-Jan of midzomerfeest genoemd. Het is het feest waar stilgestaan wordt bij de zonnewende (solstitium) en de geboortedag van Johannes de Doper. Hij werd geboren op 24 juni, precies een half jaar voor de dag dat we de geboorte van Jezus vieren. Hij doopte Jezus op 30 jarige leeftijd in de Jordaan, waarbij Jezus zijn doopnaam Christus ontving. Johannes zei dat een mens niet slechts kan bloeien en groeien, er moet een moment van inkeer en bezinning komen.

 

Maar de tradities rondom Sint-Jan gaan veel verder terug. Het midzomerfeest is van oorsprong een groot feest, waarbij mensen de langste dag van het jaar vierden, sint-janskruid rooiden en de kracht ervan inzette om zich te beschermen tegen kwade invloeden. Er werden grote vuren gestookt, die de kwade geesten moesten weg jagen. Men geloofde dat als je over het vuur springt, je een jaar van geluk en gezondheid tegemoet ging.

 

Nog steeds viert men, vooral in Scandinavische landen, de warmte van de zon, het leven, de liefde en de uitbundige bloei in de natuur. Van gras en veldbloemen worden kransen gebonden, huizen worden met groen en bloemen versierd en het is feest kan beginnen! Men gelooft dat als je in de midzomernacht zeven bloemen plukt en die onder je kussen legt, je zult dromen over je toekomstige geliefde.

 

Ook op de vrije school is aandacht voor de zomerzonnewende. Kinderen komen in fleurige kleren met bloemenkrans op het hoofd. Scholen organiseren zomerse spelletjes. Als het weer mee zit kan er heerlijk met water gespeeld worden en er worden mooie zomerse knutsels gemaakt. Aan het eind van het feest durven sommige scholen het nog aan een zeer beschermd klein vuur te stoken. Wie durft mag daarover heen springen. Al werkt het net zo goed met speelzijde doeken in vurige kleuren ;-).

 

Seizoenstafel, jaarfeesten, antroposofisch, vieringen, vrije school, jaarring, grimms, stekers. - stekers Atelier Vier

 

Op de seizoenstafel:

 

Met Sint-Jan viert men de bloeiende natuur. Mooi passend daarbij zijn groentinten of vrolijke zomerse kleuren. Bloemenkinderen passen mooi op de jaartafel evenals een mooie bos (veld) bloemen, vlinders en een bijenkorf met bijen. Ook een jaarring met zomerse stekers is een mooie toevoeging!

 

Begin nieuwe Midzomerfeest tradities:

 

- Vlecht bloemenkransen of maak een krans door rood, geel en oranje crêpepapier te vlechten. (Bloemenkransen blijven langer mooi als je ze voor het gebruik op een bord in de koelkast legt met een natte doek eroverheen.)

- Blijf tot middernacht op, zing en dans om het vuur.

- Spring over een echt vuur(tje) of een mooi vuurtje gemaakt van gele en rode doeken.

- Organiseer zomerse spelletjes zoals eieren lopen maar dan met waterballonnen.

- Bak koekjes of taart met eetbare bloemen.

- Doe een kersenpitten 'wie kan het verste spugen?' wedstrijd.

- Lees een midzomerverhaal.

- Maak samen een eenvoudige wensenlijstje voor de zomervakantie. Maak met je kids de afspraak dat het (bijna) geen geld mag kosten, zo krijg je de meest creatieve ideeën.  In de zee zwemmen. Een schaap knuffelen. Een ijsje eten. Een boek lezen. Een ochtend wandeling maken met het hele gezin. Fietsen langs een rivier. Picknicken in de tuin. Stokbrood maken boven een kampvuurtje. Slapen in de tent bij iemand in de tuin. Een hut maken in het bos. Samen naar de sterren kijken. Schelpen verzamelen op het strand met een gaatje erin en een zomerketting maken.

Het sint-jansfeest staat precies tegenover Kerstmis. Daar waar we rondom de donkere en koude dagen van winterzonnewende naar binnen gekeerd zijn, teruggetrokken in onze huizen, het (Christus) licht geboren zien worden, zien we bij het sint-jansfeest de tegenovergestelde beweging. We gaan naar buiten, we zingen en dansen en alles is versierd met bloemen. Het is het hoogtepunt in de natuur waarop alles uitbundig bloeit en groeit. Wij mensen genieten buiten van de lange, lichte dagen die geen einde lijken te kennen.

Maar vanaf nu neemt het licht weer af en keert de mens weer langzaam naar binnen. Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgevormd moeten worden, naar binnen gericht en teruggehouden dienen te worden. Terughouding leer je door weer opnieuw te leren luisteren, niet te snel te oordelen. Laat de warmte niet naar je hoofd stijgen en word juist middenin de eindeloos lijkende, zomerse ontspannenheid bewust van de tegenpool in jezelf. Ontdek dat het wezenlijke van het leven slechts zichtbaar is in ons hart.

Fijn midzomerfeest!

Bijdehansje, meidans, antroposofisch, jaarfeest, seizoenstafel, seizoensfeest, vrije school, vieringen, ansichtkaart, magisch denken 

Kaart van Bijdehansje

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.