Pasen

Pasen

Hoera, de lente is in aantocht! 

De zon laat zich zien, de aarde warmt op en steeds meer insecten piepen weer tevoorschijn. Er breekt een heerlijke tijd aan en met de komst van de lente komt ook het volgende jaarfeest dichterbij; Pasen. 

Natuurlijk is Pasen van oorsprong het feest waarbij het sterven en de wederopstanding van Jezus herdacht wordt maar het is ook, zeker voor jonge kinderen, een prachtig vrolijk voorjaarsfeest. 

Bloemknoppen die openbarsten, jonge dieren die geboren worden, vogeltjes horen fluiten en de natuur die weer steeds groener wordt. 

Een week voor Pasen is het PalmPasen; het feest ter nagedachtenis aan de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. De kinderen maken een palmpaasstok; een versierd kruis op een stok, met daar bovenop een haantje van brood. Het haantje kraait voor al het nieuwe leven om ons heen. 

Het kruis symboliseert niet alleen het kruis waaraan Jezus gestorven is maar ook de gulden middenweg die we kunnen bewandelen; boven, onder, links, rechts en het kruispunt is onze eigen zijnskracht. 

Door zijn komst op aarde maakte Jezus Christus de mensen er namelijk bewust van dat zij vanuit hun eigen hart mochten gaan denken en zich gingen verbinden met elkaar, zo gaat het verhaal. 

De Palmpasenstok wordt vaak versierd met vrolijk gekleurde linten en uitgeblazen en geverfde eieren. Het ei is het symbool voor het ontkiemende leven. Het is een superleuke activiteit om te doen met kinderen!

Met jonge kinderen vieren we met Pasen vooral het begin van de lente, dit past natuurlijk prachtig bij hun belevingswereld. De paashaas die eieren komt verstoppen, eieren verven en genieten van de warme zonnestralen. Overal in de natuur zien we de kracht van het licht, bloemetjes gaan bloeien. Wist je dat de haas gezien wordt als vreedzaam wezen, dat oog heeft voor de ander en geen zelfzucht kent? Zo wordt hij vergeleken met Jezus. 

Als jonge kinderen buiten op zoek gaan naar de eieren, kunnen ze al het nieuwe leven om zich heen ontdekken en zien we hen, net als de natuur, weer opbloeien; klaar voor nieuwe avonturen! 

De periode rond Pasen geeft nieuwe groeikracht; niet alleen in de natuur, maar ook in jezelf. Er ontstaat energie om ruimte te maken, daarom hebben veel mensen (mama’s ;)) de behoefte om een grote lente-schoonmaak te houden en nieuwe dingen te gaan doen. 

De creatiekracht is enorm en er zijn zoveel leuke (knutsel)activiteiten te bedenken rondom Pasen! Zo kun je een moestuintje zaaien, paastakken versieren, eieren verven en een heerlijke Paasbrunch maken met zelfgebakken broodjes.
Wil je nog iets meer uitpakken? Maak een Paasspeurtocht met aanwijzingen waar ze het volgende ei kunnen vinden!

Allemaal activiteiten om de lente en het licht te vieren, de vrolijkheid in huis te halen en te genieten met elkaar. 

Veel plezier!

* de prachtige kaart is van BijdeHansje en vind je in de shop!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.