Regenboog blokken en het Nummerbord

Regenboog blokken en het Nummerbord

Wat een feest was het toen we het pakketje van House of Dreamers binnen kregen! Ik denk dat ik zeker niet onderdeed aan enthousiasme voor Pepijn, toen we al dat moois bekeken. Ik neem jullie dan ook graag mee in ons speelplezier met de mooie cijferblokken en het nummerbord van HellionToys.

Pepijn is nu 3,5 jaar en bezig met het herkennen van cijfers. Dit materiaal sluit daar heel mooi bij aan om zijn leergierigheid hierin te ondersteunen. “Kijk mama, dit is de 3, zo oud ben ik toch?”. Mijn mannetje ging meteen fanatiek aan de slag. Zonder instructie legde hij elk cijferblok bij hetzelfde cijfer op het nummerbord. Zo was hij direct al verschillende vaardigheden aan het oefenen zonder dat hij het zelf door had: het herkennen van de tekens, benoemen van het cijfer en verbanden leggen door dezelfde cijfers met elkaar te matchen. Deze mama met haar pedagogische achtergrond vond dat zoals je begrijpt heerlijk om getuige van te zijn.

Het feest werd nóg groter toen de viltenballetjes erbij gepakt werden. Pepijn versierde de randen er mooi mee. Wat zo leuk is aan de cijferblokken en het cijferbord is dat je met allerlei kleine materialen de cijfers kunt vullen en zo de vormen kunt herontdekken. Viltenballetjes lenen zich daar perfect voor, maar denk ook aan gekleurde droge rijst of kikkererwten. Plus: daar stimuleer je ook nog eens de fijne motoriek mee, win!

Al die ontwikkelingsgebieden die aangesproken worden met dit spelmateriaal is natuurlijk fantastisch, maar het zijn eigenlijk vooral prachtig houten vormgegeven producten die je met liefde uitstalt in je woonkamer. Een feestje voor het oog en uitnodigend om mee te spelen. Iets dat ik niet van al het speelgoed hier in huis kan zeggen… Dus deze mama is blij!

Nu we de cijferblokken en het cijferbord wat langer in huis hebben merk ik hoe ze blijven prikkelen tot (nieuw) spel. En er zijn nog zoveel toepassingen die we nog uit kunnen proberen, zowel in het leren met getallen en hoeveelheden als de blokken en het nummerbord te betrekken bij fantasiespel. Pepijn blijft ontdekken en kinderen die langskomen worden stuk voor stuk naar het speelgoed gezogen. Er worden uitkijktorens en grotten gebouwd, er wordt domino mee gespeeld, ze worden gerangschikt, het zijn koekjes die gebakken worden, stenen die graafmachines opgraven en op een bult storten en er worden nieuwe cijfercombinaties gemaakt: “mama wat staat hier?” “Uh nou, dat is heel wat, daar staat: negen miljoen zevenhonderdtweeëndertigduizend vijfhonderdveertig”. Die glazige blik die dan op zijn snoetje verschijnt is goud waard…

- Lonneke Sanders

Lonneke Sanders is mama van Pepijn (3,5) en Lois (8 maanden). Hiernaast is ze kindertherapeut en pedagoog in Vlijmen en online, auteur van het boek "Welpje" en sinds kort blogger op House of Dreamers. De gevoelswereld van kinderen is haar terrein en passie. Haar website is te vinden op www.lonnekesanders.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.