De wereld ontdekken door te spelen

De wereld ontdekken door te spelen

Spelen is het eigen maken en leren kennen van onze wereld, cultuur en gewoonten. Ontdekken zit diep in ons verankerd en is iets wat kinderen instinctief doen vanaf het moment dat ze geboren worden ~ Kiind Magazine

Omdat baby’s in het begin vooral contrasten zien, doet zwart en wit speelgoed het erg goed. Iets later worden ook kleuren interessant. Kleurrijke boekjes, glinsterend papier, regenboog speelgoed, knuffels met grote glimmende ogen en fel gekleurde blokken vindt hij prachtig. Ook geuren zijn een hele beleving voor een baby en vertellen hem veel over zijn omgeving. Denk aan geuren van buiten zoals bloemen, vers gemaaid gras en dieren. Of geuren van binnen zoals schone was, knuffels, vers brood.. deze zijn boeiend en tegelijkertijd vertrouwd.

Voor een algehele goede ontwikkeling hebben baby’s heel veel lichaamscontact nodig. Hierbij kun je denken aan de draagdoek, samen slapen en borstvoeding. Naast de basis behoefte van huid-op-huid contact leren baby’s door materialen te voelen en proeven. Onze natuurlijke speelklei is daarvoor ideaal. Deze bestaat enkel uit voedingsmiddelen, is ontzettend zacht en de potjes ruiken stuk voor stuk heerlijk naar bijvoorbeeld appel, banaan, kaneel of lavendel. Dit prikkelt alle zintuigen. Maar ook de knuffels en de beleefzakjes van Kruimel en Krent zijn geweldig voor baby's. Deze handgemaakte schatten vervelen nooit!

Geluiden dragen ook bij aan de ontwikkeling. Een pasgeborene neemt veel meer waar door te horen dan door te zien. Laat hem zachte geluiden horen zoals het waaien van de wind, houten rammelaars, muziekdoosjes en zing zachtjes voor je baby. Jouw stem is het allermooiste geluid! Lees hem dus ook korte verhaaltjes voor en verwoord je wat je allemaal doet. Ook leuk: doe je baby na! Door het nadoen van zijn geluiden laat je weten dat je hem hoort.

Bij wat oudere baby's zijn blokken, ballen en speelgoed met wielen erg populair! Met blokken kan je kind stapelen, gooien, ze ergens in doen en later hoge torens bouwen. Met de bal kan gerold en gegooid worden. Met autootjes trouwens ook. 

Helemaal fantastisch speelgoed is dat waarmee ze lawaai kunnen maken. Denk hierbij aan bakjes, potjes, pannen en houten lepels. De grote regenboog leent zich enorm voor mooie bouwwerken.. om hem natuurlijk daarna keihard om te laten vallen! Het fijne aan houten speelgoed is dat het tegen een stootje kan. En het maakt natuurlijk een indrukwekkend geluid als het valt.

Spelen is dé manier waarop kinderen zich onze wereld eigen maken. De kleinsten door alles te bevoelen, bekijken en proeven. Grotere kinderen door onderzoek en imitatie. Al snel leren ze zo over smaak, textuur, zwaartekracht, oorzaak & gevolg. Kijk je op deze manier naar spelen, dan komt een heleboel speelgoed je ineens vreemd voor. Want als een kind als onderzoeker is geboren, wat vertelt een stuk lawaaispeelgoed met felle kleuren hem dan over zijn omgeving? Ja, er komen woordjes uit en de knoppen bevatten cijfers of figuren. Maar is dat wat een baby nodig heeft? Een baby heeft geen behoefte aan vermaak: hij wil de wereld leren kennen.

En juist daarom zijn wij nu zo'n fan van natuurlijk houten speelgoed met een open einde. Dit blijft de fantasie prikken en draagt bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.