Waar kleien goed voor is

Waar kleien goed voor is

                        

Buiten tikt de regen tegen het raam, maar binnen zitten Pepijn en ik samen aan tafel: de potjes klei en attributen staan al klaar. We openen één voor één de potjes, de geuren komen ons tegemoet en we kunnen niet wachten om de klei uit de potjes te halen. Niet alleen onze neus wordt geprikkeld, maar deze klei van Little Munchkins is ook een lust voor het oog. Fijne kleuren met soms iets bijzonders er doorheen verwerkt: zoals gedroogde lavendel. Deze klei is echt een feestje voor de zintuigen.

Sinds ik deze natuurlijke klei in huis heb is kleien opeens nog zoveel leuker geworden! De klei is super zacht, ruikt dus heerlijk en wat ik zo fijn vind is dat ik niet zo alert hoef te zijn of er iets in een mond verdwijnt (vanwege het zoutgehalte misschien niet zo handig, maar in ieder geval niet giftig!). Zoals ik al zei, een feestje dus, maar waar is kleien nou eigenlijk allemaal goed voor?

Fijne motoriek

Door te kleien oefenen kinderen met hun fijne motoriek. Ze trainen hun hand- en vingerspieren terwijl ze druk in de weer zijn met hun klei kunstwerk. Daarnaast oefenen ze onbewust met hun hand-oog coördinatie. Allemaal dingen die ze zullen helpen om andere vaardigheden in de categorie “fijne motoriek” eigen te maken. Zoals bijvoorbeeld het leren schrijven of typen op een toetsenbord.

Het prikkelt de creativiteit

Een hompje klei blijft een hompje klei zonder verbeelding en fantasie. Door te kleien wordt de verbeelding van kinderen geprikkeld. In het proces ontstaat er een verhaal of een doel. Soms zijn het koekjes, maar een tel later is dat koekje veranderd in een vreselijk monster, en toen was het toch weer een hartje, of nee een slang!

Emoties reguleren

Kleien kan als een fijne uitlaatklep dienen. In klei mag je namelijk duwen, trekken en knijpen: zo hard en zo vaak als je maar wilt. Het is veilige manier van emoties reguleren en het lucht op. Alle onrust, alle spanningen, ze kunnen heerlijk in de klei worden geknepen. Als ik merk bij Pepijn dat hij even geen kant uit kan met wat hij voelt, stel ik vaak voor om te gaan kleien. Dat helpt hem iedere keer weer. Oudere kinderen kunnen ook leren om zelf de klei er bij te pakken als ze merken dat er wat uit moet. Want gevoelens hebben de ruimte nodig, en dat kan kleien bieden.

Ontspanning

Is het je weleens opgevallen hoe rustig kinderen worden als ze aan het kleien zijn. Als ik zelf mee doe merk ik ook altijd weer de rustgevende werking die het niet alleen op Pepijn heeft, maar ook op mijzelf. Die ontspannende werking kun je nog extra stimuleren door klei te gebruiken met geuren die dat relax gevoel versterken. Wij hebben het Wind Down Trio van Little Munchkins in huis en die bestaat uit een potje kamille, een potje pepermunt en een potje lavendel klei. Mijn favoriet is absoluut die laatste. Die geur, de kleur en de gedroogde lavendel.. Ik hou er van!

Spelend leren

Klei is natuurlijk ook ontzettend veelzijdig. Je kunt het inzetten in spelend leren en er bijvoorbeeld cijfers of letters mee namaken. Of je kunt er gezichtjes mee kleien die allemaal een andere emotie uitbeelden. Omdat klei vrijwel in alles kan veranderen, kun je er ontelbaar veel kanten mee op!

Lekker blijven kleien dus allemaal en vooral gewoon genieten van die fijne knusse momentjes samen. Want als ik samen met Pepijn aan het kleien ben is er even niets anders dan dat. En dát, dat is misschien nog wel het allerfijnste én allerbelangrijkste van al die dingen waar kleien goed voor is…

- Lonneke Sanders

Lonneke Sanders is mama van Pepijn (3,5) en Lois (8 maanden). Hiernaast is ze kindertherapeut en pedagoog in Vlijmen en online, auteur van het boek "Welpje" en sinds kort blogger op House of Dreamers. De gevoelswereld van kinderen is haar terrein en passie. Haar website is te vinden op www.lonnekesanders.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.