Sensory play met kinderen

Sensory play met kinderen

Sensory play is een speelervaring die zich richt op het stimuleren van de zintuigen, zoals tastzin, geur, smaak, zicht en gehoor, om de ontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen. Het kan bestaan uit activiteiten met materialen zoals zand, water, klei, rijst, verf of scheerschuim, die kinderen kunnen verkennen met hun handen, voeten en andere lichaamsdelen. Sensory play kan helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, het stimuleren van creativiteit, het bevorderen van taalontwikkeling en het bevorderen van emotionele regulatie. Het is ook een leuke en boeiende manier voor kinderen om de wereld om hen heen te ontdekken en te leren.


Er zijn veel verschillende materialen die je kunt gebruiken tijdens sensory play activiteiten met kinderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Zand: kinetisch zand is een veelgebruikt materiaal voor sensory play. Het kan worden gebruikt om te graven, te zeven en te bouwen. Ook leuk om loose parts te verstoppen en op te graven of een small world play neer te zetten.

Water: water is ook een populair voor sensory play. Kinderen kunnen erin spetteren, drijvende voorwerpen erin laten drijven en hun handen en voeten erin wassen. Je kunt natuurlijke kleurtjes (voedings kleurstof) toevoegen of onze botanicals!

Klei: natuurlijke speelklei is een geweldig materiaal om mee te spelen omdat het kinderen de mogelijkheid geeft om het te kneden, vormen en er creaties mee te maken. Lees zeker de blog ‘waar kleien goed voor is’.

Rijst, bonen en pasta: deze materialen zijn ideaal om de tastzin te stimuleren. Kinderen kunnen er doorheen roeren, sorteren en er patronen mee maken. Ook leuk om samen te verven, mee te rijgen etc.

Scheerschuim en slagroom: deze materialen voelen glad en zacht aan en kunnen worden gebruikt om tekeningen of patronen te maken op een vlakke ondergrond.

Verf: verf kan worden gebruikt om tekeningen te maken, te mengen en te experimenteren met kleuren. Gebruik de ene keer je vingers, de andere keer kwasten, halve appels, sponsjes, wattten etc.

Ballonnen en bubbels: deze materialen zijn leuk om mee te spelen en kunnen de zintuigen prikkelen door middel van het geluid en het gevoel.

Het is belangrijk om altijd te controleren of de materialen veilig zijn voor kinderen en om toezicht te houden tijdens sensory play activiteiten.

Hieronder volgen zeer binnenkort wat leuke sensory play ideas per leeftijd. Veel speel plezier! 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.