Montessori speelgoed

Montessori speelgoed

Montessori speelgoed is speelgoed dat kinderen aanmoedigt om te leren en te experimenteren. Het is vaak speelgoed dat gemaakt is van natuurlijke materialen zoals hout, wol, natuurrubber of zijde. Door de verschillende materialen prikkelt het Montessori speelgoed alle zintuigen en blijft het uitnodigen tot fantasie-rijk spel. Door dit speelgoed aan te bieden stimuleer je de natuurlijke ontwikkeling van je kind.

Waar je op kunt letten als je Montessori speelgoed wilt aanbieden;

 - Ondanks dat Montessori speelgoed al vanaf 0 jaar kan worden aangeboden is het goed om te kijken dat wát je aanbiedt past bij de leeftijd, de behoeftes en het niveau van je kind. Zo heeft een baby van 6 maanden nog niet veel aan een houten thee servies maar des te meer aan een mooie houten rammelaar of stapeltoren. 

- Montessori speelgoed prikkelt dus alle zintuigen. Zo leren kinderen er het meeste van. Hout wordt warm in je hand, heeft verschillende structuren, heeft zijn eigen smaak en geur. Wol ruikt weer heel anders, voelt zacht en kriebelt misschien. Speelzijde is glad, kleurrijk en beweegt op een hele andere manier dan bijvoorbeeld hout en wol. 

- Montessori speelgoed is bijna altijd gemaakt van hout of andere natuurlijke materialen. Deze zijn dan ook het meest veilige om te ontdekken en mee te experimenteren. Zeker bij jonge kindjes die nog veel in hun mond stoppen.

- Vanuit Montessori oogpunt, hoe realistischer hoe beter. Dat leert kinderen namelijk echt iets over de wereld om hen heen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij ons speelwerelden en houten dieren. 

Hieronder wat voorbeelden van Montessori speelgoed in onze winkel:

Blokken: Tellen, stapelen, bouwen, omgooien, sorteren op kleur. Het perfecte open-ended speelgoed want de leermogelijkheden zijn eindeloos. Wat ons betreft horen blokken thuis in elk huishouden met kinderen. 

Houten regenboog: deze groeit als ware mee met de behoeftes van jouw kind. Eerst stimuleert het de motoriek; je kunt hem stapelen, vormen mee maken en oefenen, bogen neerzetten en ballen doorheen rollen. Als je kind wat ouder is kun je ingewikkelde bouwwerken maken of een ballenbaan. 

Houten dieren en de storyscenes: Zo kun je kinderen veel bijbrengen over de natuur. Welk dier is het, welk geluid maakt het, wat eet het, waar leeft het en houten dieren lenen zich natuurlijk uitstekend voor een rollenspel. 

Hamertje tik: goed voor de motoriek en een super educatieve vorm van spelen. Ons unieke hamertje tik combineert het oefenen van cijfers met sensorisch spel. 

Montessori zand schrijfbak: Er zijn zoveel mogelijkheden om te spelen en te leren met onze zand schrijfbak. Het kan worden gebruikt voor het vormen van getallen en is ideaal voor het oefenen van lijnen en eerste letters.

Regenboog wolvilten ballen: deze leuke wollen ballen zijn voor zo veel spelletjes, knutsels en Montessori items te gebruiken! Wij gebruiken ze om te tellen, te rekenen, sorteren, patronen te leggen, kleuren te oefenen en nog veel meer!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.